Menu Sluiten

Oplossingen voor zuivere lucht in gesloten ruimtes

De recente verspreiding van het pandemisch coronavirus (SARS-CoV-2) heeft tot bezorgdheid geleid over het ontwerp en de werking van gebouwen als het gaat om beheersing van de luchtkwaliteit, met name infectiebeheersing. Er zijn veel vragen gesteld. Welke rol speelt ventilatie? Hoe schoon zijn onze gebouwen? Hoe kunt u de verspreiding van virussen in een ruimte met een groot aantal mensen beheersen? Hoe
kunnen we de luchtbehandelingssystemen van de huidige gebouwen aanpassen op een manier die kosteneffectief is en een meer steriele omgeving biedt [Hayashi et al., 2020]. Wat zijn de alternatieve oplossingen als het verwijderen of aanpassen van recirculatie of onveilige warmteterugwinning niet mogelijk is? Wat zijn de beschikbare technologieën om in het luchtbehandelingssysteem te integreren om de lucht te zuiveren en het risico op overdracht van ziekten te verminderen?

In dit artikel bespreken we mogelijke oplossingen gebruikmakend van beschikbare technologieën om de lucht te zuiveren, de luchtkwaliteit in gebouwen te verbeteren en het risico op overdracht van virussen in de lucht te verminderen. De volgende onderwerpen komen aan bod: mechanische luchtfilters, UV-lampen, bipolaire ionisatiegeneratoren, ozon genererende luchtreinigers en elektrostatische filters (EPS).

Auteurs: F. Nafezarefi, Ph.D., Ing. P.H.J. Joosten MBA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.