Menu Sluiten

Webinar masterplan Ventilatie COVID-19: Quickscan & rekentool besmettingskansen

covid19

Heeft mijn werkplek goede ventilatie?

Sinds de uitbraak van de coronapandemie staat gebouwventilatie in de schijnwerpers. Goede ventilatie vermindert namelijk het risico op besmetting met COVID-19 via aerosolen, heel kleine vochtdruppeltjes. De deskundigheid en kennis op het gebied van ventilatie en installatietechniek in gebouwen is al jaren geborgd binnen de verenigingen TVVL, VLA, VCCN en ISSO. Het is een logische stap dat deze partijen nu de handen ineenslaan om gezamelijk het Masterplan Ventilatie op te stellen waarmee professionals kunnen zorgen voor goede ventilatie. Wij Techniek heeft financieel bijgedragen aan het Masterplan Ventilatie. De 4 initiatiefnemers worden bij de ontwikkeling van het Masterplan Ventilatie ondersteund door de expertgroep ‘Vraagbaak corona en gebouwinstallaties’ die sinds maart bestaat. Deze expertgroep bestaat uit specialisten van onder andere Techniek Nederland, Universiteit Gent, TU Eindhoven en de 4 initiatiefnemers.

Doel van het Masterplan Ventilatie is kennis, tools en andere hulpmiddelen te ontwikkelen die professionals helpen om de ventilatie in gebouwen te optimaliseren.

Quickscan COVID-19 en ventilatie in kantoren

Als eerste tool komt de quickscan COVID-19 en ventilatie in kantoren beschikbaar. Hiermee kunnen technisch dienstverleners samen met gebouwbeheerders bepalen wat de kwaliteit van de ventilatie in een kantoorgebouw is, en welke aanbevelingen voor verbeteringen er eventueel zijn.

Rekenen aan besmettingskansen

Naast de quickscan wordt een rekentool ontwikkeld voor het inschatten van besmettingskansen via van het Wells-Riley model voor specifieke gebouwen en gebruiksfuncties op basis van de activiteit en ventilatiehoeveelheid. Tijdens dit webinar worden de eerste tools toegelicht.

Dit webinar is bij uitstek bestemd voor (technische) beheerders van gebouwen, installateurs, onderhoudsbedrijven en adviseurs van installaties, leveranciers van installaties en onderdelen en anderen betrokken en geïnteresseerden.

Spreker(s)

Drs. Ed Rooijakkers, Halmos, Adviseur bouwfysica & gebouwinstallaties
Dr. ir. Marcel Loomans, TU Eindhoven, Department of the Built Environment, aandachtsgebied IEQ-Health
Dr. Ir. Noortje Alders, ISSO, Kennisontwikkelaar
Moderator
Dr. Ir. Francesco Franchimon, Franchimon ICM, Projectcoördinator Masterplan Ventilatie

Programma 20 oktober 2020
11.00 uur Opening en introductie Masterplan Ventilatie. Moderator Francesco Franchimon
11.05 uur Toelichting op de Quickscan COVID-19 en ventilatie in kantoren. Ed Rooijakkers
11.25 uur Mogelijkheid tot vragen via Q&A. Moderator Francesco Franchimon
11.30 uur Inleiding rekenen aan besmettingskansen met het Wells-Rileymodel. Marcel Loomans. Uitleg tool rekenen aan besmettingskansen. Noortje Alders
11.50 uur Mogelijkheid tot vragen via Q&A en afsluiting. Moderator Francesco Franchimon

Schrijf je in voor deze webinar op de website van TVVL >>